Zima patří k energii vody a voda odpovídá energii ledvin. Tento orgán je celou zimu na vrcholu svých sil, a proto je zranitelný jak chladem, tak naším zacházením s energií, kterou tělu stravou denně dodáváme. Organismus se nyní šetří a regeneruje své síly. Načerpáváme zásoby, které pak na jaře vyraší znovu obnovenou silou.
V zimě pojídáme nejvíce
tuků a živočišných produktů. Proto je třeba zařadit i zeleniny, které umožňují tuk lépe zpracovat, například
ředkve. Protože zima přirozeně nevyžaduje syrovou zeleninu, používáme ji zřídka. Přednost má
vařená kořenová zelenina a nezbytným a nutným zdrojem vitamínů a enzymů je kvašená zelenina, zejména to naše
dlouho kvašené zelí ze zeláku. Z obilí je třeba právě teď dát přednost
pohance, jáhlům (obojí má jangový charakter), ovesným vločkám či rýži. Luštěniny by měli v zimě tvořit větší část talíře, přičemž častěji zařazujeme
fazole azuki, které dodávají ledvinám sílu.
V zimě se všeobecně prodlužuje doba tepelné úpravy. Dělají se dlouhé vývary, čímž teplo zabudováváme spolu s minerály do svého organismu. Také pečení je poměrně častou úpravou.
V zimě zkrátka přidáváme tepla, síly, tlaku a prodlužujeme délku přípravy.
Ledviny jsou sídlem vrozené energie, kontrolují vodu v těle a energii při dýchání. Ledviny kontrolují kosti, klouby a jejich kvalita se projevuje také na vlasech. Oslabení ledvin vede k nedostatku sebedůvěry a úzkosti. Hlavním projevem je všeprostupující strach.
Ledvinám škodí nadbytek bílkovin, nadbytek i nedostatek soli a tekutin a také lilkovité rostliny-brambory, rajčata, lilek atd. Nejčastější zátěží je pak jídlo po 18 hodině.
Tolik zkušená Mudr. Strnadelová a makrobiotické principy. Děkuji.
6.jpg) |
Celík zlatobýl - Solidago virgaurea |
Co se týče fytoterapie je velkým pomocníkem pro "úlevu" ledvin
Jančův ledvinový čaj. Jde o směs, kde převládá celík zlatobýl, který je , jak název napovídá, pokladem v našem středoevropském bylinářství. Při vážných onemocněních je třeba pít čaj nepřetržitě dva měsíce. Z mých zkušeností postačí týden, nejvýše dva. Ledviny významně pročistí.
Při infekcích močových cest mohu z osobní zkušenosti vyzdvihnout
medvědici lékařskou, která odpovědně zastoupila léčbu antibiotiky. Při opětovných laboratorních rozborech zanechala močové cesty zcela prosté infekce. Pan Janča doporučuje
odvar 2 minuty vařený a 15 minut luhovaný. Ve třech až čtyřech dávkách max. 1,5litru čaje za den. Na pěším vandru jsem místo "čajování" rozkousala tři až čtyři lístky
mědvědice mezi zuby na prášek a zapila- 4xdenně před jídlem. Hlavně před jakýmkoliv užíváním medvědice
vždy užít na špičku kulatého nože jedlé sody, aby prostředí v organismu bylo zásadité. Při užívání medvědice může dojít k zácpě, pak je třeba přejít z odvaru na nálev.
Droga není vhodná pro těhotné a kojící ženy.
Posledním, ale významným desinfekčním činitelem v oblasti močových cest je
lichořeřišnice větší. Nejúčinější je tinktura užívaná 2x-3xdenně do vymizení problémů. Nejdéle však 14 dní. Mohou ji i děti a s opatrností i těhotné ženy. Je mírná a přesto účinná...a hlavně, každý si ji může v létě natrhat na zahrádce a "nacpat" do slivovice. Nejlepší je semeno, dále pak květ a list.