pondělí 29. dubna 2013

Lé lé lé lé-ko-ři-ce

Bylina, jejíž název nás vybízí k léčivému nebo oslavnému zpěvu. Mé zkušenosti s její hojivou silou mě nutí pět chválu a díky.
Trvalka s lysým dřevnatým oddenkem má velmi široké pole využití. Působí jako prostředek podporující vykašlávání u nemocí a průdušek.
Před několika týdny děti kašlaly. Jakoby chyběl polibek víly, tak málo k čistým průduškám. Měřila jsem dceru EAV přístrojem a ukázalo se, že průdušky, slinivka i žaludek touží po léčebných silách lékořice. Tzn. po ošetření a posílení sliznic zmiňovaných orgánů a tudíž k rychlému samodoléčení dětského organismu. Opravdu se stalo. Jeden den pila minutku povařený odvar a vycucala pastilku 100% extraktu lékořice a na druhý den byl klid bez kašle. Lékořici cucala ještě dva dny pro posílení sliznic. Je pravda, že výrazný až nesnesitelný pocit sladkosti na kořeni jazyka musela zapíjet čajem. Lidový název sladké dřevo jistě není od věci.


Lékořice má velmi silné působení bakteriostatické a antivirové. Je výborná při křečovitých bolestech břicha, protože uvolňuje. Tlumí tvorbu žaludečních kyselin a tvorbu histaminu, který je odpovědný za vznik většiny alergií. Hormonální složka drogy z ní činí protizánětlivý prostředek zejména při revmatu a v gynekologii.
Nejčastěji se vaří čaj formou nálevu a nedoporučuje se dlouhodobé podávání. Mě vyhovují pastilky extraktu, které lze koupit v zelené lékárně a jsou vždy při ruce. Stačí jedna, nejvýše dvě denně a pro děti jen od tří let.
Odvar z kořene pomáhá při nachlazení, kašli, zahlenění plic, zvlášť se suchým kašlem, také při ledvinových potížích (písek nebo kameny), při dně, revmatismu a bolestivém močení.

 
Homeopatická tinktura se používá najčastěji v hormonální oblasti, kde vlastně plní funkci estrogenu. Používá se v každém věku a pro každou hormonální oblast až po neplodnost.
Dříve zvaná lékořina panuje rostlinnými silami, které přináší lásku a ochranu. Proto ji babky kořenářky dříve přidávaly do sáčků, které měli přivolat lásku a vyvolat vášeň a požívali ji v kouzlech pro zachování věrnosti.








3 komentáře:

  1. Je to úžasná rostlina, na adrese http://www.lekorice.eu/recepty jsem našla i nějaké recepty a používám ji skoro na všechno. Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za inspirativní zdroj informací. Zrovna jsem pročetla i to konopí, o kterém píšou na stejné stránce. Jeden neví, co dřív:-) Markéta

      Vymazat
  2. Tien and Shen Yingre: Recipes to Tell your Food - The Tien
    Tien titanium hair trimmer and Shen Yingre: titanium connecting rod Recipes to Tell your Food everquest: titanium edition - The Tien and Shen Yingre: ti89 titanium calculators Recipes how strong is titanium to Tell Your Food.

    OdpovědětVymazat