středa 6. února 2013

Slunéčka je v zimě po kapkách... vitamínu D

To je jen letmý pozdrav zimního slunce
Je to tak. Na začátku února si uvědomuji, že nasazujeme řeťězy na auto téměř celý leden. Únavná a leckdy stresující druhá mince pasekářského bydlení. Zima jak má být, včetně nedostatku slunéčka. A tak píšu Jitce, která má přijít na návštěvu, ať s sebou vezme trochu slunéčka. Že už je ho třeba. Ejhle, donese mi ho v kapkách, které dobře znám z prvních měsíců kojení dětí - Vigantol (Colecalciferolum-vitamín D3). Raduji se a studuji.

Vědci upozorňují na to, že se změnou našeho životního stylu můžeme pozorovat v současné populaci mnohé nedostatky vitamínu D. Svůj podíl mají možná i média šířící strach z pobytu na slunci a nebezpečí rakoviny kůže. Závěry z nových vědeckých studií píšou o tom, že vitamín D má klíčovou úlohu v udržení zdraví a správné funkci mnoha orgánů a tkání lidského těla. Má důležitou roli v prevenci a terapii rakoviny, v udržení správné funkce imunitního systému, hormonální činnosti slinivky a tím i hladiny cukru v krvi, ovlivňuje srdce a krevní oběh, svalovou sílu a činnost mozku. Vypadá to neuvěřitelně, ale prý byly ve vetšině buněk našeho těla nalezeny receptory, které slouží pro příjem signálu od vitamínu D.
Nejznámnější funkce "D"éčka je vstřebávání vápníku ve střevech, a proto zajišťuje správný vývoj kostí. Ve většině zemí je prý příjem v potravě zanedbatelný. A tak, když nesvítí slunce, potěší třeba vitamín D v olejovém roztoku:-)

Čmelda s Brumdou by volali "Sluníčko, kde jsi, vylez!"


Vědci došli k mezinárodnímu konsensu a nově doporučují 2000 IU denně a to za předpokladu, že část je ho syntetizována v kůži při pobytu na slunci. Kojenci 800 IU, děti, které nepobývají alespoň 4 hodiny týdně na slunci by měly dostávat denně 1000-2000 IU. Dospělí až 4000 IU denně. Protože předávkování je možné při užívání cca 10000 IU denně, budeme s kapáním opatrní. 1 kapka Vigantolu odpovídá cca 666 IU.

Tož si kapneme jednu až dvě "kvapky" podle hustoty a délky sněžení a budeme se usmívat jako slunéčka. Krásné vrcholení zimy nám všem a velké díky Jitce.


1 komentář:

  1. pěkné, pěkné... děkuju za příjemné a užitečné sluníčkové počtení

    OdpovědětVymazat