pondělí 23. dubna 2012

Samoaplikace ušních svící

U ušních svící je lépe, když vám ji může aplikovat druhá osoba - z léčebných i bezpečnostních důvodů. Strach z prvních zkušeností, či přílišná blízkost bujaré čupřiny může člověka svazovat. Nicméně, ušní svíce si často aplikuji sama. Nejčastěji si beru jednu svíci na obě uši. Doba hoření jedné svíce trvá 10-15 minut.
Zapálená svíce se vždy podloží papírovým ubrouskem. Přikládáme nehořícím koncem vždy kolmo k zemi, a tak, aby kouř neunikal ze spodu svíce. Tzn., že je dobré papírový ubrousek (stačí kousek toaletního papíru) maličko nahrnout kolem okraje svíčky. Takto vkládáme přímo do ucha, u malých dětí stačí před či za ucho. Přítlak musí být jemný, nikdy nesmí ošetřovaný cítit bolest v uchu.
Samoaplikace ušní svíce na pasekách
Je nutné udělat vždy uši obě. Někde jsem četla, že je lepší dodržovat postup: nejdřív levé ucho, pak pravé. Proč, vám tady nedokážu vysvětlit. Každopádně v případě, že např. dítě bolí jedno ucho, začneme aplikovat svíčku nejdříve v uchu zdravém.
Normálně se používají dvě svíce - každá na jedno ucho. Mám však zkušenost, že opravdu často stačí jedna svíce napůl. Tzn., že na svíci si v půlce udělám fixkou drobounkou značku, zapálím v jednom uchu, cca po sedmi minutách mrknu a jsem -li u své značky, otočím se na druhý bok. Svíci v druhém uchu nechám dohořet až po čáru točící se po celém obvodu svíce. Během hoření odebereme černý knot pinzetou a uhasíme v připravené nádobce s vodou. Toto stačí udělat 2x - 4x za dobu hoření. Když ze svíce zbývá asi 5 cm, kde je často namalovaný znak výrobce, uhasí se v téže misce s vodou.
Před i po aplikaci svíce je nutné zvýšit příjem tekutin. Počet plikací je možné opakovat max. 3x za den.

Žádné komentáře:

Okomentovat