pondělí 23. dubna 2012

Fazol známý i neznámý

Při diagnostice EAV často pozoruji, že mnoha lidem (včetně mě) harmonizuje energetickou dráhu tlustého střeva, dvanácterníku, tenkého střeva, ale i dráhu slinivky či sleziny sušený fazolový lusk.
Myslím, že je velká škoda lusky této pěstované zeleninové rostliny vyhazovat. Sbírají se za úplné zralosti plodů na podzim.
Fructus phaseoli sine semine - jak krásná a srozumitelná latina může být.
Jak říkají akademici, droga je močopudná, snižuje hladinu krevního cukru a urychluje látkovou výměnu. Tzn., že patří mezi byliny čistící nebo chcete-li bulvárním slengem detoxikační.

Oblíbená čistící bylina na pasekách


Když si připravuji dlouho vařený odvar, představuji si, jak dokonale čístí střeva od toxinů z nevhodného jídla, léků, antibiotik atd. Je to výborná bylina pro cukrovkáře, proto nejen diabetická slinivka plesá radostí.
Fazolový lusk se také podává při močových  kaméncích, při revmatismu a při kožních chorobách. Mírně snižuje krevní tlak.

Fazolový lusk je celkem náročný na přípravu. Dvě hrsti se zalijí litrem studené vody, na mírném ohni se přikryté nachají dojít k varu a 15 minut vaří. Necháme  pak 2 až 3 minuty stát a potom přecedíme. Pije se přes den po šálcích.
Když se mi nechce čekat s vařením, připravím obyčený nálev, ale přidám zelený čaj. Jeho antioxidanty pomáhají lépe využít léčivé obsahové látky fazolu.

Žádné komentáře:

Okomentovat