středa 14. listopadu 2012

Včelí vosk-další zázrak přírody

Nejen mě velmi přitahuje vůně včelího vosku. Miluju žvýkání "voštin" - voskových víček plných medu. Výborná léčivá žvýkačka, kterou asi nikde nekoupíme....a tak je to s mnoha věcmi.

Kéž bychom byli jako včelstvo...
Léčivé vlastnosti včelího vosku byly známy už ve starověku. Již Avicena psal, že změkčuje zatvrdlé otoky a vytahuje jedy. Má se přikládat ve stavu masti na rány vzniklé otrávenými šípy, na ohniska otravy a jed potom ztrácí svůj účinek.

Včelí vosk je velmi bohatý na vitamín A. Mnoho odborníků doporučuje žvýkání vosku s medem jako prostředek čistící nosohltan, zejména při zánětech čelních dutin a senné rýmě. Nemocným se doporučuje každou hodinu 15 minut žvýkat víčka získaná při odvíčkování plástů s medem. Žvýkání také aktivizuje tvorbu slin a žaludečních šťáv, mechanicky čistí zuby od zubního kamene a nikotinového povlaku u kuřáků.

Při vnějším použití preparátů obsahujících vosk se pokožka stává měkkou a hebkou. Domácí masti získají se včelím voskem požadovanou hustotu i typickou vůni.

Naši předkové dobře věděli, proč vyrábí právě očistně ušní i tělové svíce ze včelího vosku. Právě ten je důležitou léčivou složkou zbavující tělo bloků způsobených nahromaděním jedů v těle.




Lidem, kteří jsou alergičtí na včelí vosk či jiné včelí produkty, zbývá jen zamyslet se nad příčinou a být opatrný při jejich používání. Sama si musím často připomenou moudrá slova: "všeho s mírou a dobrého po málu."



Žádné komentáře:

Okomentovat